Nepravilan položaj tela tokom sedenja, stajanja, treniranja, podizanja tereta, izaziva veliko opterećenje mišićno-ligamentarne strukture kičmenog stuba. Takva opterećenja stvaraju sile specifičnog porekla i dejstva, koje izazivaju nestabilnost lumbalnog dela kičmenog stuba.

Zbog svoje učestalosti naučnici su počeli da govore o lumbalnom sindromu kao o „bolesti civilizacije“. Gotovo 80% stanovnoštva ukupne populacije su bar jednom u toku svog života osetili bol u lumbalnom delu kičmenog stuba.

Stabilizacija kičmenog stuba se sastoji iz tri podsistema: pršljenova, diskova i ligamenata, koji čine pasivni podsistem. Svi mišići, tetive oko kičmenog stuba koji uz pomoć snage čine kičmeni stub aktivnim, je aktivni podsistem.

Nervi i centralni nervni sistem čine nervni podsistem, koji određuje uslov za kičmenu stabilnost praćenjem raznih davača signala i usmerava aktivni podsistem da obezbedi potrebnu stabilnost kičmenog stuba.

Da bi kičmeni stub imao najviši stepen funkcionalnosti sva tri sistema moraju biti međusobno koordinirana. Veliki problem se javlja i kod sportista, oni se sa ovim problemom sreću još u periodu pre i tokom puberteta. Razlozi nastajanja ovog problema su naporni treninzi, učestala i naporna takmičenja, tako da se javlja „zamor tkiva“. Lumbali deo kičme trpi veliko opterećenje, tako da pogrešno vežbanje može dovesti do disbalansa lumbalne i abdominalne regije. Preveliko istezanje ligamenata koji drže kičmeni stub ili izostavljanje jačanja unutrašnjih paravertebralnih mišića, koji su zaduženi da održavaju stabilnost kičme, takođe može dovesti do disbalansa kičmenog stuba. Lumbalni bolini sindrom se još može javiti kod osoba čija profesija zahteva konstantno savijanje, ili sedenje u losem polozaju ili čija profesija zahteva svakodnevno podizanje nekog tereta.

 
Pritisak-diska-na-nerv-1
Pritisak-diska-na-nerv-2

Pritisak diska na nerv


Lumbalni sindrom se može opisati kao bol koji se javlja u donjem delu leđa, tačnije u krstima u lumbosakralnoj regiji, po sredini, paravertebralno i intravertebralno. Etiologiju bolova treba tražiti u nepravilnom istezanju sportista, velikim pritiscima na ovu regiju i na meka tkiva kičme: ligamente, kapsule malih zglobova, diskusa kao i korenima mišića i nerava. Postoji mogućnost nastajanja lumbalnog sindroma prilikom zamora mišića, usled lošeg držanja ili preteranog naprezanja. Bolovi ovog tipa veoma brzo prestaju, nakon odmora sportiste posle fizičke aktivnosti, dok u težim slučajevima bol je dugotrajniji i zavisi od trajanja kompresije. Kod uznapredovalog stanja, a nekad i od samog početka, mogu se javiti znaci oštećenja nerava, prevashodno korena nerva. Najčešće su to „išijalgija“ i „diskus hernija“.