Pogoršavanje skolioze tokom života

Skolioza tokom života

Foto Toa Heftiba na sajtu Unsplash

Nakon završenog rasta i razvoja kod osoba sa skoliozom cilj vežbi se menja. Kod odraslih osoba nije moguće postići smanjenje skoliotične krivine. Medjutim, tokom života, u zavisnosti od veličine skoliotične krivine moguće je da skolioza nastavi sa progresijom. Za skoliotične krivine koje su manje od 30 stepeni po Cobb –u, ne postoje naučni dokazi da se pogoršavaju tokom života. Međutim, kod osoba čija veličina skolioze je između 30 i 50 stepeni po Cobb – u, ukoliko se ne tretira, skolioza ima tendenciju da se pogoršava 0,5 stepena na godišnjem nivou. Kod krivina većih od 50 stepeni po Cobb – u, postoji šansa za progresiju čak i od 1,5 stepen po Cobb –u godišnje. Odraslim osobama sa skoliozom, preporuka je nastaviti sa radom vežbe za trodimenzionalnu korekciju kičmenog stuba, kako bi se sprečila progresija postojeće skolioze. Kod osoba koje su završile sa rastom nije moguće smanjiti postojeću skoliotičnu krivinu, međutim može se sprečiti dalje napredovanje iste.

Postepeno pogoršavanje skolioze kod odraslih čija krivina je veća od 30 stepeni po Cobb – u, moguće je ukoliko se ne vrši tretiranje iste. Međutim, kod adultnih osoba, koje već imaju postojeću skoliozu, moguće je da iz nepoznatih razloga, skoliotična krivina ponovo nastavi sa agresivnijim pogoršanjem. Takav tip adultnih skolioza se zove restart – progresivne skolioze. Kod ovih osoba neophodno je raditi vežbe za trodimenzionalnu korekciju, a u nekim slučajevima je potrebno uključiti i nošenje midera.

Kada govorimo o pogoršanju skolioze neizostavno je spomenuti i ,,de – novo” skoliozu. De novo je tip skolioze koji najčešće nastaje nakon 50. godine života, u postmenopauznom periodu, kod osoba kojima ranije ovaj deformitet nije dijagnostikovan. Ovaj tip skolioze se najčešće javlja kod žena, najčešće je lokalizovan u lumbalnom  segmentu i udružen sa osteoporozom, osteopenijom, laterolistezom i drugim degenerativnim promenama. De novo skolioza je često veoma progresivnog karaktera, prilikom čega je neophodno uključiti vežbe i neretko se takođe uključuje i aplikacija midera.

Bez obzira koji vid pogoršanja skolioze je prisutan, neophodno je uključiti trodminezionalne vežbe za korekciju deformiteta. Schroth trodimenzionalne vežbe dokazano daju rezultate u zaustavljanju pogoršanja skolioze, međutim pored ovoga, Schroth vežbe utiču i na poboljšavanje kvaliteta života. Schroth vežbama se postiže smanjenje bola u ledjima, povećavanje fleksibilnosti kao i funkcionalnosti.