Lordoza je fiziološka zakrivljenost kičmenog stuba koja se prirodno javlja u lumbalnom i vratnom delu. Ova krivina omogućava ravnotežu tela, podršku i fleksibilnost. Lumbalna lordoza smeštena je u donjem delu leđa, dok je vratna lordoza prisutna u gornjem delu vrata. Pravilna lordoza omogućava raspodelu težine tela i održava pravilan položaj kičmenih pršljenova.

Međutim, odstupanja od fiziološke lordoze mogu izazvati probleme. Smanjena lordoza, poznata kao hipolordoza, može uzrokovati bol i nelagodnost, dok povećana lordoza, poznata kao hiperlordoza, može rezultirati deformitetima i ograničenom pokretljivošću.

Različiti faktori kao što su loše držanje, prekomerna telesna masa, povrede ili genetika mogu doprineti već pomenutim promenama.

Kako tretiramo lordozu?

Prevencija i tretman uključuju pravilno držanje tela, redovno vežbanje za jačanje leđnih mišića, kao i konsultaciju sa stručnjakom za kičmu.

Kod osoba koje imaju izraženu hiperlordozu ili hipolordozu neophodno je primeniti specifične korektivne vežbe kojima se postiže nametanje fizioloških krivina. Schroth metoda se pokazala kao najefikasniji konzervativni pristup u rešavanju ove problematike.

Ukratko, lordoza je prirodna zakrivljenost kičmenog stuba koja je ključna za podršku i pokretljivost tela. Održavanje pravilne lordoze kroz pravilno držanje i odgovarajuće vežbe može pomoći očuvanju zdravlja kičme.