NajčešćI uzroci bola u kolenu I efikasni načini prevencije

Bol u kolenu je čest problem koji može uticati na ljude svih dobnih grupa. Različiti faktori mogu doprineti pojavi ovog bola, bilo da se radi o sportskim povredama, svakodnevnom opterećenju ili strukturalnim promenama u samom kolenu. Saznajte više o najčešćim uzrocima bola u kolenu i kako možete preduzeti korake ka njegovoj prevenciji.

Bol u kolenu ne mora biti neizbežan. Pravilna prevencija i briga o svojim kolenima mogu značajno smanjiti rizik od bola i očuvati njihovu funkcionalnost tokom vremena. Uvek je važno da se, ukoliko osetite bol ili nelagodnost, posavetujete sa stručnjakom kako biste dobili odgovarajući savet i terapiju. 

U Scolio performace centru, svi klineti su uključeni u trening snage i sveobuhvatan trening za razvoj svih motoričkih sposobnosti, koji su se kao alati pokazali najbolje u prevenciji I smanjivanju verovatnoće za nastanak povreda I bolova u kolenu.

Pored individualizovanog pristupa svakom klijentu, dijagnostička aparatura iz našeg lab-a nam pomaže da budemo sigurni da će svaki vežbač dobiti pravi izbor I parvo doziranje vežbi u svom programu.

Najčešći Uzroci Bola u Kolenu:

 1. Sportske Povrede: Aktivnosti kao što su trčanje, fudbal, košarka i skijanje mogu dovesti do istegnuća ligamenata, naprsnuća hrskavice ili drugih povreda koje uzrokuju bol u kolenu.
 2. Osteoartritis: Ovo je degenerativno stanje koje pogađa hrskavicu kolena tokom vremena. Oštećenje hrskavice može rezultirati trenjem kostiju i stvaranjem bola.
 3. Prekomerna težina: Višak težine može izazvati povećan pritisak na kolena, što dovodi do brže degeneracije hrskavice i povećava rizik od bola.
 4. Tendinitis: Upala tetiva oko kolena, poznata kao tendinitis, može biti uzrok bola, posebno kod osoba koje se bave sportom ili ponavljajućim pokretima.

Načini prevencije bola u kolenu:

 1. Redovna fizička aktivnost: Održavanje snažnih kvadricepsa, mišića nogu i stabilnih zglobova kroz vežbe jačanja može smanjiti rizik od povreda.
 2. Pravilna tehnika: Uvek se pridržavajte pravilne tehnike pri izvođenju fizičkih aktivnosti ili vežbi kako biste smanjili rizik od povreda.
 3. Kontrola težine: Održavanje zdrave težine smanjuje pritisak na kolena i smanjuje rizik od osteoartritisa.
 4. Razumna aktivnost: Izbegavajte prekomerno naprezanje kolena, posebno pri skakanju ili trčanju po tvrdoj površini.
 5. Dobro zagrevanje: Pre svake fizičke aktivnosti, zagrejte se kako biste pripremili mišiće i zglobove za opterećenje.
 6. Pravilna obuća: Nosite obuću koja pruža dobru podršku i ublažavanje udara, posebno prilikom vežbanja ili dužih perioda hodanja.
 7. Raznovrsna aktivnost: Rotirajte vrste fizičkih aktivnosti kako biste ravnomerno rasporedili opterećenje na različite mišićne grupe.