Zbog čovekovog uspravnog stava stopala podnose glavni teret, kako pri statičkim, tako i pri dinamičkim opterećenjima, pri čemu se raspoređuje i prenosi težina na pojedine delove. Stopalo često nije u stanju da se suprostavi opterećenjima koja mu se nameću, te dolazi do nesrazmere između ovih opterećenja i sposobnosti stopala da održi svoj oblik i normalnu funkciju.

 

Ravno stopalo – Pes planus

Ovo je veoma čest deformitet koji se susreće u velikom procentu, a koji nastaje kao posledica čitavog niza uzroka, među kojima su razne povrede, neadekvatna i neudobna obuća, gojaznost, kao i hipokinezija, odnosno smanjeno kretanja, slabljenje i popuštanje mišića potkolenice i stopala (uglavnom dolazi do izražaja u doba puberteta).

Prilikom hodanja često dolazi do bolova u mišićima zadnje lože potkolenice, jer su oni nefiziološki opterećeni, a nije isključena ni pojava grčeva. U starijem dobu života može doći do još težih deformacija usled izrazitih promena na kostima i njihovih pomeranja, tako da je često i samo stajanje otežano ili čak i nemoguće.

Pilikom kliničkog pregleda ovaj dermitet se može utvrditi, pri čemu radi dobijanja detaljnih informacija, koristimo savremenu kompjuterski povezanu ploču koja daje detaljne podatke o obliku stopala, distribuciji opterecenja na stopalima, balansu tela kao i informacije o rasporedu sile stopala u odnosu na tlo tokom kretanja.