Bol u leđima može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući nespecifične probleme, specifične povrede ili bolesti, kao i ozbiljne patologije. Evo detaljnijeg objašnjenja ovih pojmova:

  1. Nespecifičan bol u leđima: Nespecifični bol u leđima se odnosi na bol za koji se ne može tačno identifikovati specifičan uzrok ili patološka osnova.. Ovaj tip bola često ima tendenciju da se oporavi sam od sebe tokom vremena ili uz odgovarajući tretman.
  2. Specifičan bol u leđima: Specifična bol u leđima je uzrokovan prepoznatljivim problemima, povredama ili bolestima. U ovom slučaju, postoji jasno identifikovan uzrok bola. Primeri specifičnih uzroka uključuju herniju diska, spinalnu stenozu, kompresione frakture, infekcije kičme, tumorske lezije ili upalne bolesti kao što je ankilozirajući spondilitis.

Dijagnostika bola u leđima je složeni proces koji zahteva pažljivo prikupljanje informacija, fizički pregled, dijagnostičke testove i analizu rezultata kako bi se identifikovao mogući uzrok bola.

Kod nas u Scolio Centru bavimo se:

  1. Anamnezom: Terapeut će razgovarati sa vama o simptomima, trajanju bola, faktorima koji utiču na bol, vašem opštem zdravstvenom stanju, prethodnim povredama ili bolestima i drugim relevantnim informacijama.
  2. Fizioterapeutski pregled: procena fizičkog statusa kako bi procenili vaše držanje tela, pokretljivost kičme, osetljivost i napetost mišića
  3. Provokativni testovi i dijagnostika:
    • Provokativni testovi su dijagnostičke procedure koje se koriste za procenu specifičnih struktura kičme koje mogu uzrokovati bol ili simptome.
    • Analiza određenih parametara u zavisnosti od Vašeg trenutnog stanje.
  4. Plan tretmana: Plan i program vežbanja se postavlja na osnovu rezultata fizioterapijskih i biomehaničkih testova.