U svetu sportske aktivnosti, povrede su neizbežna pojava. Bez obzira na to koliko pažnje posvetili pripremi, tehnici i zaštiti, povrede se mogu dogoditi. Nekoliko najčešćih sportskih povreda i njihovih uzroka su:

  • Iščašenje zgloba: Ova povreda često nastaje usled brze promene smera kretanja ili naglog zaustavljanja. Zglobovi su izloženi preteranom naprezanju koje rezultira iščašenjem.
  • Sukcesivna povreda tetiva: Ponavljajuće pokrete kao što su trčanje ili skakanje mogu izazvati povrede tetiva kao što su tendinitis ili tendinoza. Ovo stanje se obično razvija tokom vremena usled ponavljanih naprezanja.
  • Povrede meniskusa: Oštećenje meniskusa često se dešava u sportovima koji zahtevaju brze promene smera, kao što su fudbal i košarka. Nagli obrti i skokovi mogu uzrokovati suze meniskusa.
  • Povrede ligamenata kolena: Najpoznatija je povreda prednjeg ukrštenog ligamenta (ACL) koja se često dešava prilikom promene pravca kretanja tokom trčanja ili skakanja.
  • Oštećenje mišića: Preterano naprezanje mišića ili nedovoljno zagrevanje pre vežbanja i većih fizičkih napora može dovesti do istegnuća, trganja ili naprsnuća mišića.

Kineziološka rehabilitacija je ključni deo procesa oporavka nakon sportskih povreda. U Scolio Performance Centru, pristup rehabilitaciji se temelji na individualizovanom pristupu svakom pacijentu. Naša rehabilitacija se fokusira na dobro izabrane i dozirane vežbe koje pomažu obnovi funkcionalnosti tela i smanjenju rizika od ponovnih povreda. 

Naš tim stručnjaka sprovodi detaljnu analizu svakog pacijenta kako bi razumeli prirodu povrede i potrebe pacijenta. Na osnovu ovih podataka, kreiramo personalizovani plan rehabilitacije koji uključuje specifične vežbe za jačanje mišića, poboljšanje koordinacije i stabilnosti zglobova, kao i postupno vraćanje tela u normalne funkcije.

Scolio Performance Centar takođe koristi najsavremeniju dijagnostičku opremu i tehnike kako bi se postigao najbolji mogući rezultat. Naš cilj je ne samo oporavak od trenutne povrede, već i stvaranje temelja za dugoročno zdravlje tela i prevenciju budućih povreda.

Sportske povrede su neizbežan deo sportske aktivnosti, ali odgovarajuća rehabilitacija može značajno ubrzati oporavak i smanjiti rizik od budućih povreda. Vaše telo zaslužuje najbolju brigu, a mi smo tu da vam pomognemo da se vratite svojim omiljenim sportskim aktivnostima sa sigurnošću i samopouzdanjem.