Schroth kamp

Schroth kamp je sedmodnevni intenzivni tretman u kome se tretiraju osobe koje imaju deformitet kičmenog stuba - skoliozu, kifozu ili lordozu. Na kampu se sprovodi Schroth metoda koja se zasniva na trodimenzionalnoj korekciji deformiteta kičmenog stuba. Najzastupljeniji deformitet kičmenog stuba je skolioza, često se spominje termin “lečenje skolioze”, međutim kada pričamo o konzervativno tipu rehabilitacije, najčešće je zastupljen termin “korekcija skolioze”.

Prvi Schroth kamp je održan 2014. godine u Ribarskoj banji, nadomak Kruševca. Tada Schroth terapeut, a sada i internacionalni instruktor Schroth metode, Nikola Jevtić započeo je kamp sa jednim ciljem, da osobe sa skoliozom i kifozom savladaju vežbe po Schroth metodi i da nakon kampa nastave sa vežbama u kućnim uslovima uz povremene kontrole stručnog lica. Takođe jedan od ciljeva kampa jeste širenje svesti o deformitetima kičmenog stuba i o konzervativnom tipu tretmana koji je na našim prostorima još uvek nedovoljno poznat. Lečenje skolioze može biti operativno kada deformitet pređe određeni stepen krivljenja. Na kampu se uvek daju detaljne informacije i predlozi roditeljima i deci o daljem toku tretiranja deformiteta.

Schroth kamp se od 2014. godine redovno održava, a u Srbiji više puta godišnje u prostorijama Scolio centra u Novom Sadu i Beogradu. Pored toga kamp je poprimio regionalne i svetske okvire, pa se održava i u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Turskoj, te u Kanadi i Americi.

Raspored vežbi

Dnevno se vežbe sprovode ukupno u trajanju od četiri sata i trideset minuta, odnosno tri tretmana po sat i po vremena, sa pauzama od po sat i po ili sat vremena između tretmana.

Prvog dana se sprovodi uvodno predanjanje kao vid upoznavanja sa procedurom i samom metodom koja se primenjuje.
Nakon toga sprovodi se inicijalno testiranje pacijenata i svaki pacijent dobija karton sa svojim podacima i predlogom vežbi.
Posledenjeg dana se takođe sprovodi završno testiranje po istom protokolu i isti merioci sprovode testiranje kao i na inicijalnom merenju.

Schroth kamp (Novi Sad, Srbija)

Od: 1. jula 2024. - Do: 7. jula 2024.

Lokacija: Scolio Centar (Novi Sad, Srbija)