Schroth kamp je sedmodnevni intenzivni tretman u kome se tretiraju osobe koje imaju deformitet kičmenog stuba- skoliozu, kifozu ili lordozu. Na kampu se sprovodi Schroth metoda koja se zasniva na trodimenzionalnoj korekciji deformiteta kičmenog stuba. Najzastupljeniji deformitet kičmenog stuba je skolioza, često se spominje termin “lečenje skolioze”, međutim kada pričamo o konzervativno tipu rehabilitacije, najčešće je zastupljen termin “korekcija skolioze”.

Kome je namenjen Schroth kamp?
Schroth kamp je namenjen svim osobama koje imaju deformitete kičmenog stuba, takođe je namenjen i osobama koje imaju lošu posturu u vidu skoliotičnog i kifotičnog lošeg držanja. Starosna granica učesnika je određena donjom granicom i to je 10 godina, dok gornje granice nema.

Prvi Schroth kamp je održan 2014.godine u Ribarskoj banji, nadomak Kruševca. Tada Schroth terapeut, a sada i internacionalni instruktor Schroth metode, Nikola Jevtić započeo je kamp sa jednim ciljem, da osobe sa skoliozom i kifozom savladaju vežbe po Schroth metodi i da nakon kampa nastave sa vežbama u kućnim uslovima uz povremene kontrole stručnog lica.

Takođe, jedan od ciljeva kampa jeste širenje svesti o deformitetima kičmenog stuba i o konzervativnom tipu tretmana. Lečenje skolioze može biti operativno kada deformitet pređe određeni stepen krivljenja.

Na kampu se uvek daju detaljne informacije i predlozi roditeljima i deci o daljem toku tretiranja deformiteta.

Schroth kamp se od 2014. godine redovno održava, u Srbiji više puta godišnje u prostorijama Scolio centra u Novom Sadu i Beogradu. Pored toga kamp je poprimio regionalne i svetske okvire. Schroth kamp se održava takodje u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Turskoj, Kanadi, Americi, Poljskoj, Singapuru i Kini.

Raspored vežbi

Vežbe se sprovode na dnevnom nivou u tri sesije po sat i po vremena, sa pauzama od po sat i po ili sat vremena između vežbi.

Prvog dana se sprovodi uvodno predavanje kao vid upoznavanja sa procedurom i samom metodom koja se primenjuje.

Nakon toga sprovodi se inicijalno testiranje učesnika i svaki učesnik dobija karton sa svojim podacima i predlogom vežbi. Nakon završenog testiranja, pristupa se vežbama po datom rasporedu sve do poslednjeg dana kada se nakon završenih tretmana, sprovodi finalno testiranje i prikaz postignutih rezultata roditeljima i učesnicima kampa.

Lečenje skolioze je kompleksan proces u koji bi trebalo da bude uključen multidisciplinarni tim. Na taj način se postiže najbolji mogući pristup problemu jer najbolji vid preventivnog delovanja za razvoj skolioze je rana detekcija problema. Pored korektivnog programa, mi u Scolio Centru se trudimo da redovnim testiranjem dece utvrdimo problem na samom početku i na taj način sprečimo ozbiljnije posledice koje skolioza može doneti.

Najava Schroth kampova

Lista kampova koje organizuju, ili na kojima učestvuju, stručnjaci Scolio Centra