7 najčešćih uzroka povreda ramena u rekreaciji i fitnesu

Povrede ramena i bolovi u ramenu često su prisutni među rekreativnim sportistima i ljudima koji se bave fitnesom. Ove povrede mogu biti frustrirajuće i ograničavajuće, što može uticati na sportske performanse i svakodnevne aktivnosti.

 1. Sportske povrede: Kontaktni sportovi, kao što su basket i fudbal, i sportovi sa ponavljajućim pokretima, poput tenisa i kuglanja, povećavaju rizik od povreda ramena.
 2. Loša tehnika: Nepravilna tehnika izvođenja vežbi ili pokreta može dovesti do prekomernog opterećenja na ramenu.
 3. Smanjena fleksibilnost: Nedostatak fleksibilnosti u zglobovima ramenog kompleksa i gornjeg dela tela može povećati rizik od povreda.
 4. Slabost mišića: Slabost mišića ramena i okolnih područja može dovesti do neravnoteže mišića i povećanog rizika od povreda.
 5. Starenje: Starenjem se smanjuje snaga i elastičnost tetiva, što povećava verovatnoću povreda ramena.
 6. Sedentarni način života: factor koji je često previđen u epidemiologiji povreda ramena, a može često igrati značajnu ulogu. U ovom slučaju pričamo o indirektnoj ulozi koja se ogleda u uticaju na celokupan organizam, odnostno lokomotorni apparat, u prvom redu na torakalnom delu kičme I grudnom košu, monotonije postura, I opštem nedostatku kretanja
 7. Prenaprezanje: Ponavljanje istih pokreta i prekomerno opterećenje može dovesti do upale tetiva, mišića ili zglobova ramena. Takođe, pod prenaprezanjem se može podrazumevati I naglo I bez pripreme uključivanje u različite oblike sportskih aktivnosti nakon višegodišnje pauze u sportskim I rekreativnim aktivnostima.

Najčešća bolna stanja ramena

Bol u ramenu može biti izuzetno neugodan i ograničavajući, utičući na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života. Postoji nekoliko čestih uzroka ovog bola, ali srećom, uz pravilnu prevenciju i odgovarajuće vežbe, može se postići olakšanje i poboljšanje stanja ramena.

U daljem tekstu ćemo razmotriti neka od najčešćih bolnih stanja povezanih sa problematikom u ramenom zglobu.

 1. Tendinitis: Upala tetiva oko ramena, često izazvana prekomernim korišćenjem ili ponavljajućim pokretima. Ovaj problem može biti uzrokovan sportskim aktivnostima ili radom koji zahteva česte podizanje ruku.
 2. Bursitis: Upala burse, male vrećice ispunjene tečnošću koja štiti tetive od trenja. Prekomerno opterećenje ili povrede mogu izazvati bursitis i bol u ramenu.
 3. Frozen shoulder (Zamrznuto rame): Stanje u kojem se pokretljivost ramena smanjuje zbog zadebljanja zglobne ovojnice. Uzrok može biti nedostatak pokreta ili povrede.
 4. struktura, uzrokujući bol prilikom podizanja ruku ili rotacije ramena.
 5. Osteoartritis: Degeneracija hrskavice u zglobu ramena može dovesti do bola, ukočenosti i smanjenja pokretljivosti.

Načini prevencije:

 1. Pravilno zagrevanje: Pre svakog treninga ili aktivnosti važno je zagrejati mišiće ramena i telo kako biste smanjili rizik od povreda.
 2. Pravilna tehnika: Bez obzira na aktivnost, pravilna tehnika je ključna. Loši pokreti mogu prouzrokovati ozbiljne povrede ramena.
 3. Postepenost: Postepeno povećavajte intenzitet treninga i opterećenje kako biste dali vremena mišićima da se prilagode.
 4. Jačanje mišića: Ojačajte mišiće ramena,leđa I grudi, kako biste podržali zglob i smanjili rizik od povreda.

Trening koji će pratiti I poštovati biomehaniku ramena, obuhvatiti sve structure I sisteme bitne za zdravlje ramena, kao I pravilno doziran I izabran program vežbanja su alati kojima u Scolio performance centru pridajemo poseban značaj, jer se naš rad temelji na korišćenju pokreta I vežbe. Bogat izbor vrhunske dijagnostičke opreme u našem lab-u nam značajno pomaže u selekciji vežbi I doziranju opterećenja, a svi naši klijenti prolaze redovne kontrole I skrininge za vreme samog trenažnog procesa da bismo bili sigurni da smo sve vreme na pravom putu.